fbpx

reklame for bogen ”Mord i Valby”: En spændende og sårbar fortælling som gør op med glansbilledet om at blive mor.

Jeg, Sara, har læst spændingsromanen Mord i Valby af Cecilie Husted. I weekenden havde jeg 24 timer helt alene og i stedet for at falde i den klassiske Netflix-fælde, havde jeg besluttet at lade op, ved bare at være stille med mig selv. Jeg gik en tur ved vandet, sov en lur udenfor på terrassen til lyden af fugle og tung regn med en varm dyne over mig og gik i gang med at læse Mord i Valby.

Bogen opslugte mig med det samme, da den personlige fortælling rammer en meget velkendt følelse i mig selv. Følelsen af udmattelse, udbrændthed og afmagt.

Bogen handler om Cecilie som er på barsel og kæmper med en efterfødselsreaktion. I en af de lange timer ud på natten hvor hun igen ikke kan få datteren til at falde til ro, overværer hun et mord på gaden fra hendes vindue. Det tror hun i hver fald. Imens Cecilie søger efter svar efter det hun måske – måske ikke – så den nat på gaden, følger man hendes hverdag på barsel med tankemylder, ammeudfordringer, selvbebrejdelser og ensomhed. Bogen er fyldt med tabubelagte emner som skaber en særlig stemning imens spændingsniveauet stiger gennem bogen.

”Efter lyset fra lommelygten er slukket, står jeg egentlig bare og stirrer ud i natten. Det er så mørkt, at jeg kun kan se mig selv i vinduets genspejling, og jeg kæmper imod at få øjenkontakt med mig selv, for jeg orker det bare ikke lige nu. Jeg prøver ikke at tænke mere, for mine tanker er lige så sorte som natten. Jeg er så træt. Jeg gider ikke mere, men jeg skal klare det. Jeg skal vugge min datter i søvn. Hun sover nok snart, og så kan jeg måske lægge mig lidt. Nej, hun vågner igen, da jeg står stille et øjeblik. Hun giver et opstartsskrig. Jeg starter hurtigt en ny vuggedans med en ny vuggevise, men jeg kan ikke huske ordene i nogle af sangene. I stedet tæller jeg:

1, 2, 3, 4, 5

Når jeg kommer til 100, så må hun da være faldet i søvn tungt nok til, at jeg kan lægge hende, tænker jeg, og kigger forsigtigt ned på min lille halvsovende datter i mine arme. Verden er simpelthen for spændende til helt at sove fra, så jeg må tælle videre:

6, 7, 8, 9

En billygte lyser pludselig op i det mørke villakvarter, hvor lommelygten før dansede vildt rundt. Bilen holder foran det store hus. Der er lys nok til, at jeg kan se to skikkelser løbe ud ad husets bagdør. Det ligner, den ene forfølger den anden. Den forreste er tydeligt langsommere end den bagerste. De forsvinder bag et træ. Jeg kan ikke se dem. Jeg holder vejret og vugger videre:

10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18..”

Det er hårdt at blive mor

Mord i Valby er Cecilie Hustedsdebutroman og hovedpersonens følelser afspejler Cecilies egne oplevelser på barsel.

”Jeg havde selv en efterfødselsreaktion efter en lang fødsel og nogle meget hårde, søvnløse måneder, hvor min datter havde kolik og svært ved at spise ordentligt. Hun fejlede ingenting, men det var bare en svær start for os alle sammen, og det var et stort chok for mig – ligesom jeg beskriver det i bogen,” siger Cecilie Husted.

Det er ikke altid guld og grønne skove, når man bliver mor, selvom det godt kan blive fremstillet sådan. ”For mange kan det blive en hård og næsten uoverskuelig opgave når barnet ikke vil sove eller stoppe med at græde. Og det bliver slet ikke bedre af kun at se glade mødre, som stolt fortæller om hvor lette og dejlige, deres børn er,” siger Cecilie Husted, der gerne vil gøre op med tabuet fordi, som hun selv siger, så ”kan fiktion og litteratur en hel del, hvis den tør.”

Manglende søvn er tortur

Jeg genkender utrolig mange aspekter af Cecilies fortælling om hvor presset man kan blive som mor, hvis man ikke får sin søvn. Derfor er bogen for mig ikke kun en god spændingsroman, men også en højaktuel skildring af livet på barsel.

Jeg nedfældende selv mine tanker om at blive mor i et blogindlæg for nogle år siden, som jeg siden fjernede fordi det pludselig alligevel føltes for sårbart at have delt med verden. But here we go..:

”Kaffe.. Det var min redning for 3,5 år siden. Jeg blev MOR! Jeg ville virke som en supermor og spillede rollen perfekt. Jeg blev frygtelig kedelig at være sammen med. Jeg dyrkede rutinerne og det korrekte så meget for at kontrollere det ukontrollerbare og det eneste jeg kunne kommunikere med andre om, var hvordan min datter havde sovet om natten OG om dagen. Gerne en udførlig gennemgang af ugens søvnrytme, hvis folk havde tid til at lytte. Søvn var nemlig et altoverskyggende tema fordi det ikke fungerede. Min datter sov ikke om natten og for meget om dagen.

”Sov når dit barn sover” sagde alle. Det var ikke en mulighed for mig. Jeg havde prøvet, men mit stressniveau pga. manglende søvn gjorde det umuligt. Jeg havde hjertebanken når jeg forsøgte at sove og jeg vågnede af de mindste lyde. Jeg delte ikke mine følelser med særlig mange. Mest fordi jeg ikke vidste hvad jeg følte. Jeg var bare træt og udkørt med de følelser som dertil hører.

Jeg husker at jeg først følte lykkerusen af at være blevet mor da min datter var 7 mdr. gammel. Det var første gang jeg fik en sammenhængende nats søvn.”

Tak til Cecilie for at jeg måtte læse bogen ”Mord i Valby” før udgivelse og for at sætte fokus på moderskabet og dets udfordringer. Det betyder uendelig meget at tabuer som efterfødselsreaktioner og fødselsdepressioner bliver bragt op. Forhåbentligt bliver det endnu mere acceptabelt at snakke om, at det kan være lige så hårdt at være mor som det er vidunderligt. En stor anbefaling herfra!

Mord i Valby udkommer den 28. maj på og du kan forudbestille bogen på www.byensforlag.dk og få 30 % rabat til og med d. 10 juni. Brug rabatkoden ”Morivalby”

Om forfatteren

Cecilie Husted er født i 1988 og uddannet cand.mag. i engelsk og dansk fra Københavns Universitet i 2014. Hun er fra Risskov i Århus og bor i Valby, København, med sin familie. Mord i Valby er hendes debutroman.


Hvis du kan lide vores indhold, så skriv dig op på vores nyhedsbrev HER

Du kan også sige ja tak til at blive Momunity Medlem hvis du ikke allerede er det. Det koster 29,- om måneden og så får du adgang til en verden af mødrerelateret indhold, samtidig med at du støtter vores mission om mødrefællesskab <3 Du melder dig til HER!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så er du med i lodtrækningen om et års medlemskab af Momunity (værdi 299 kr.)