Image

De små skolebørn. – 6 gode råd til dig som forælder.

22. maj 2023

Det kan være en stor overgang og omveltning at starte i skole for vores børn, og i den grad også for os forældre. Madpakker, nye skolekammerater, nye forældrerelationer, AULA, skolekultur og bekymringer. Vi har spurgt psykolog, Julie Aasbjerg Andersen fra Mentalt Overskud om hendes bedste råd til os forældre som har små skolebørn.

O. klasse er en træning i at gå i skole 

Det er vigtigt at se første skoleår som en øvelse i at gå i skole – det er en helt ny hverdag med nye rutiner, ny lokation, nye voksne og nye venner. Nogle børn vænner sig lynhurtigt til de nye rammer, mens andre har brug for tid. Nogle reagerer ved at blive ekstra pyldrede, få nedsmeltninger, når det kommer hjem, spiser ikke deres madpakke, vil ikke bruge skolens toiletter, græder ved aflevering osv. Det er normalt. Børn reagerer og lader deres frustrationer gå ud over de voksne de er trygge ved – og sommetider andre børn. Så vidt muligt kan det være en god idé ikke at evaluere FOR meget på det første skoleår. Hvis dit barn mistrives, skal du nok høre fra lærerne, og hvis du er utryg, så bed om en samtale med barnet lærer, og få en fornemmelse af hvad de oplever.

Meget forskellige niveauer 

Nogle børn kan allerede læse, når de starter i skole. Andre kan ikke kende forskel på tal og bogstaver – det er helt normalt. Tænk på dit barns indlæring som noget der er lige så forskelligt som os mennesker. Lige så forskellige som mennesker er, lige så ulige er indlæring – især i de første år. Vi ved at piger er hurtigere på mange områder fagligt og socialt helt frem til teenageårene, hvor denne forskel udlignes en del.

Acceptér at du kommer til at lave fejl 

De APP’s der er til forældre er ret omfattende at forstå og bruge for de fleste. Jeg har selv 3 børn, og mængden af beskeder og ting man skal huske er ret massiv. Det vil ske, at du glemmer at give dit barn gymnastiktøj med, eller en tom mælkekarton, som læreren ellers havde bedt om. Husk at det også er en vigtig læring, at forældre laver fejl, og livet går videre. Hvorfor er det vigtigt? Fordi vi ikke skal være perfekte – så lærer de, at de heller ikke behøver at være det. Sig undskyld (hvis barnet er meget ked af det), men så tilgiv dig selv og sig noget i retning af, at det er ærgeligt, men at alle glemmer noget engang imellem, og det er naturligt at lave fejl – vi overlever.

Om du husker madpakken samtlige dage er ikke målet for din forældreevne! Børnene får mad, SFO’en har knækbrød, og skolen er helt gearet til de situationer.

At komme til tiden 

Det er en svær overgang at skulle fra børnehavetiden til skoletiden, som starter tidligt – klokken 8. Det sker for os alle, at den glipper engang imellem, vi sover over os, eller der sker noget andet, som gør, at vi ikke kommer til tiden. Alligevel er det vigtigt at nævne, at børnenes start på skoledagen er central for at de føler sig med, og får gode morgenrutiner. At gå ud af døren på ét bestemt tidspunkt hver morgen, kan være en måde at sikre børnene er i klassen inden klokken ringer.

Nye venner og legegrupper 

Der er stor forskel på børns behov for social kontakt efter skole. Nogle børn vil gerne have mange legeaftaler, mens andre vil hjem og slappe af. Begge dele er normalt. Prøv så vidt muligt at lade dit barn være sig selv, og selvom det kan være fint med små skub fx “skal du ikke have Bertram med hjem i dag?”, så er det helt okay at barnet lige venter lidt. Det er en kæmpe omvæltning, at starte i skole, og de er sammen med kammeraterne hele dagen – det er helt iorden at der ikke sker så meget efter skole. Eller i weekender for den sags skyld. Tænk på hvor træt du måske selv har prøvet at være, når du starter på uddannelse eller nyt job. Der er en ret lang tilvænningsperiode, hvor børnene har brug for mere ro i fritiden.

De andre forældre 

At være en god mor eller far er ikke en konkurrence. Det gælder ikke om at bage flest pølsehorn. Det gælder om at holde sammen. Alle børn er søde og mindre søde engang imellem – også dit barn. Der vil opstå episoder med konklifter eller uenigheder blandt dine børn og andre børn. Det er normalt og er en nødvendighed for børn at øve sig på sociale spilleregler og indgå i grupper. Det er bedst at forholde sig lyttende og prøve at forstå dit barns perspektiv, uden at hoppe alt for meget med på at “Lucia-Belinda” er rigtig, mega dum”. Det er en balancegang hvad man skal blande andre forældre og lærere ind i. Et par hovedregler er, at ved små enkelt episoder kan det være nok at tale med sit eget barn om det. Opstår der de samme konflikter, eller har du en fornemmelse af, at der er tale om mobning eller at der sker meget grænseoverskridende ting, kan du tale med lærerne om hvad dit barn fortæller og høre hvad de foreslår. Husk at det er meget lidt konstruktivt at uddele skyld til nogen – det er et samspil, en dynamik mellem børn, og selvom det var Georg-Anton der skubbede, kan det være dit barn sagde han havde en gammel skoletaske. Lyt også til de andre forældre, de er også nervøse, og ønsker deres barn trives. I er i samme båd. Bær over med hinanden.

Kontakt psykolog, Julie Aasbjerg Andersen fra Mentalt Overskud her Psykolog Lyngby – erfarne psykologer – Mentaltoverskud.dk

Skriv en kommentar

Seneste artikler