fbpx

Momunity giver løbende ordet til mødre, som gerne vil dele noget surt, sødt eller sårbart. I Horsens bor Rikke, som er frivillig Mama i Momunity. Hun er mor til Benjamin, som tidligt i livet blev udredt for autisme.

Benjamin har den type af autisme, som hedder tourettes syndrome. Og så er han en dreng,  som elsker toge, har en masse venner og lige nu bliver hjemmeskolet.

Momunity synes det er fantastisk, at både Rikke og Benjamin er parate til at dele ud af deres erfaringer, for at give andre familier, som måske lige har fundet ud af, at de også har børn med autisme, et indblik i hverdagen som både autist og mor til en autist. Tak til jer begge! 

Af Rikke Lauritzen

Hvordan opdagede du, at Benjamin havde autisme?

Det var børnehaven der først så forskellige tegn. Det var ikke tydelige tegn og egentlig var samtalen mellem os i starten, at vi bare lige ville se, hvordan det udviklede sig. Men der kom ret hurtigt flere tegn. Vi holdt et møde omkring det, hvor vi besluttede at få PPR (Kommunens Pædagogiske Psykologiske rådgivning) med indover. De brugte nogle måneder på at lave forskellige undersøgelser og observationer.

De første tegn handlede meget om, at han trak sig, når de var mange samlede. Han lavede sine egne ord, og på visse punkter var han helt ekstrem foran sine jævnaldrende samtidig med, at han på andre punkter var meget langt bagud.

Hvordan reagerede du på det?

Jeg troede ikke rigtig på, at vi ville finde frem til noget. Han var jo bare Benjamin, og vi havde på det her tidspunkt længe vidst, at han var højt begavet, så jeg skubbede det over i den kategori. Jeg tror faktisk først, at det for alvor gik op for mig, at der var en reel mulighed for, at de ville finde noget autistisk, da jeg modtog henvisningen til BUC i Risskov (Børne- og ungdomspsykiatrien).  

Hvordan er hverdagen i dag?

Det er et stort spørgsmål. Vi hjemmeskoler, vi har legeaftaler, vi går ture, laver mad og går til håndbold. Ligesom mange andre familier gør. Men forskellen er, at jeg altid er på forkant. Jeg forbereder Benjamin på dagen. Hvad vi skal lave med hvem, og så taler vi om, hvordan og hvornår der skal holdes pauser.

Jeg er opmærksom på at guide ham, i det omfang der er behov for det. Når han har legeaftaler, så planlægger jeg min tid, så jeg får mest mulig Rikke-tid, men jeg ved også godt, at jeg let kan blive afbrudt, hvis Benjamin har behov for at komme hjem.

Er der nogle ting, du som mor, skal være særlig opmærksom på?

Belastninger! Det er kodeordet. Jeg er meget opmærksom på, hvordan Benjamins energi bruges – hvad der nærer og hvad der tærer.

Kan du give et godt råd til andre forældre, som lige har fundet ud af, at deres barn har autisme?

Tag en dyb indånding. Stol på, at uanset hvad du føler eller tænker, så er det ikke forkert. Giv slip og brug tid på at bearbejde alt det, du lige er gået igennem. Stol på din mavefornemmelse. Jeg havde virkelig meget brug for at trække mig fra familie og venner. Det gjorde jeg, og det var en virkelig god beslutning. Jeg havde behov for at være mig selv, i mig selv mens jeg landede på begge ben igen. 

Se Rikke og Benjamins take-over på Momunitys Instagram profil her.

 

Har du hørt om Lykke Liga

Rikke og Benjamin vil gerne slå et slag for Lykke-Liga, som er et positivt nationalt fællesskab for børn med udviklingshandicaps og deres familier. 

Andre artikler

MamaMATCH i hele DK

Savner du også flere relationer, der hvor du bor? Momunitys MamaMATCH netværk starter op i marts!

Læs mere om alle vores netværk her.
(Du skal være medlem)

 

Bliv medlem for 29 kr. / md

Tænk hvis du havde ét sted, hvor du som mor kunne føle et frirum. Et rum med inspiration, netværk og god energi. Momunity er stedet, hvor det bare er lidt lettere og sjovere at være mor. Kom og vær med! 

BLIV MEDLEM NU

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så er du med i lodtrækningen om et års medlemskab af Momunity (værdi 299 kr.)