Hvert år rammes omkring 371 kvinder af livmoderhalskræft. Det er for mange. Heldigvis er tallet faldende, fordi vi kan teste os frem til, om der er fare på færde, og hermed sætte ind med alt hvad den moderne medicinske verden kan bidrage med.

Sidste weekend stod i kræftens tegn. Vi, Momunity, havde nemlig et hold med til Stafet For Livet, som er en tilbagevendende årlig begivenhed som faktisk finder sted i hele verden. Her går/løber man så mange runder man orker i 24 timer, for at anerkende dem som kæmper døgnet rundt. Vores hold blev anført af Damaris, som vi tidligere har skrevet om her. Hun ved hvad det vil sige at kæmpe, for hun har kæmpet med brystkræft. Der er bare det ved det, at kampen aldrig slutter.

Uddrag fra “Tremåneders Perspektivet”

“..Damaris kommer ind på paradokset i, at hun før operationen, hvor hun faktisk havde kræft, fysisk var helt på toppen, hvorimod hun efter operationen, nu som kræftfri, faktisk oplever at være decideret syg og svækket. Det skyldes til dels den livsomvæltning det er, at være truet på livet af sygdom, men den medicin hun er afhængig af de næste mange år har også en del bivirkninger som til tider gør det svært at skulle leve op til at være den kvinde hun var før.

Vi fik samlet godt 140.000 ind til kræftens bekæmpelse, bare fra vores kommune, Egedal. Vi kan godt være stolte af os selv. Det var en hård kamp at stå op kl 3 om natten og tage over på stafetten når man liiiige lå så dejligt i soveposen, og lige havde fået varmen efter en dag i øsende regnvejr.. Men så får man kigget rundt på pladsen, og når man i løbet af sådan et døgn konfronteres med mere end ét skaldet hoved, så sættes ens egne små problemer i dén grad i perspektiv. Og når først løbeskoene var på, og nattevandringen var sat igang, så var det en magisk oplevelse. Langs ruten hang farvede balloner med blinklys i, og mens solen stod op gik jeg og hørte en af de bedste podcasts nogensinde, Third Ears: “Worms Skat”. Næste år gør vi det igen, og samtlige der deltog i år, trods regn, torden og vind, har meldt sig klar til næste år. Det er da sejt!

Nå, du trykkede dig nok denne vej for at læse svaret på min hpv-prøve. Lidt clickbate for at skabe opmærksomhed på sagen, går vi ikke af vejen for.. Så jeg må hellere til sagen. Vi i Momunity har fået lov at prøve et hjemmetest-kit fra Testdigselv.nu og som nogle af jer måske så i vores story på instagram, demonstrerede jeg (uden de allermest grafiske detaljer) hvor let den var at tage. Man modtager en lille æske med posten, deri ligger en lille pen, hætten skrues af og den indføres du-ved-hvor og så røres der lidt i andedammen, if you know what I mean.. Og herefter klikker man låget på plads, smider den i æsken, og herefter i den vedlagte pose, og så er det bare afsted til det nærmeste pakkecenter/kiosk. og så ligger der svar 24 timer efter den er modtaget i den anden ende.

Jeg må indrømme at jeg faktisk havde været nervøs op til at jeg skulle tage testen. Især fordi det skulle deles med Gud og hver mand, men også fordi jeg altid har døjet med pletblødning, og det er jo altid lidt utrygt. Jeg har aldrig kunnet regne med noget downthere, andet end at jeg kan lave skønne unger, både når jeg gerne vil det, men også når det ikke er planlagt. Med andre ord – hun er sgu lidt drilsk i det. Og nu hvor livmoderen ikke har det formål at lave børn mere, så ved jeg jo ikke om den finder på ballade. Så det var altså ikke helt uden tøven at jeg tog den. jeg ventede også et par dage efter den var kommet ind ad døren før jeg kunne tage mig sammen. Men det gik jo virkelig let da jeg først var igang, og den kom afsted til laboratoriet. Nogle dage efter var der svar, og det var heldigvis de ord jeg gerne ville læse.

“DIT SVAR: 

Vores analyse har IKKE fundet spor af nogen af de nedenstående HPV-varianter i din prøve. 

HVAD BETYDER SVARET FOR DIG? 

Du er ren for de testede HPV varianter.

Så nu kan jeg ånde lettet op, indtil næste gang det er tid. Man opfordrer kvinder til at blive testet mindst hvert tredje år, for at se om der er celleforandringer som kan lede til livmoderhalskræft. Så om du gør det på den ene eller den anden måde – så opfordrer vi fra Momunity dig hermed til at gøre det! Køb testen på Testdigselv.nu – eller gå til din læge. Du har for meget at miste ved at lade være.

Tak fordi i læste med <3

Ps: – Hvis du sidder og tænker, at du da godt lige kan undvære en skærv til støtte for kræftforskningen, så kan vi anbefale at støtte Tjuggas indsamling. Tjugga er en dejlig bjørn, som sammen med sin “Mor” Emilie Melgaard Jacobsen lige nu samler ind. Linket er HER!