fbpx

Indeholder ubetalt reklame for Cyklusinstituttet, HeartCup og Greengoddess (Vi namedropper alle de kvindelige iværksættere vi kan komme i tanke om, I kender os ;))


 

Jeg hedder Sine. Mange har fulgt med, da jeg for nogle måneder siden tog beslutningen om at droppe min spiral, for at finde tilbage til en naturlig cyklus. Som mange andre kvinder før mig, er jeg først som voksen blevet opmærksom på, hvilken rolle kunstige hormoner kan have haft på mit liv. mange af jer sprang med på toget, og andre delte deres egne erfaringer. Der er nu kommet dette indlæg ud af mine oplevelser på rejsen. Vi håber det kan inspirere til omtanke 🙂

Jeg var den første i min omgangskreds som fik p-piller. Før min cyklus overhovedet var regelmæssig. I dag er jeg ikke helt sikker på, om jeg fik dem fordi min mor havde fanget at jeg var ualmindeligt drengeskør, eller om det var fordi jeg havde ret kraftige og smertefulde blødninger. Begge dele var i hvert fald tilfældet..

Jeg husker faktisk ikke min overgang til p-pillen som et decideret valg. Som de fleste andre teenagere kom der et tidspunkt hvor emnet ”sex” var på dagsordenen. Sex kunne føre til babyer, og selvom jeg kun få år senere alligevel endte med en baby, så var det i hvert fald ikke intentionen på daværende tidspunkt, det lover jeg! 😉 Jeg fik min første rigtige kæreste som 15 årig, og så lå det jo i kortene at jeg nu gik ind i p-pillens æra. Sådan var holdningen i hvert fald i de arenaer jeg befandt mig i, i mine spæde teenageår. Jeg havde set min mor tage dem som det mest naturlige i verden, så for mig var det bare en del af det at blive voksen. At samme mønster også præsenterede sig hos mine veninder og deres mødre var nok med til, at intet i mig stillede spørgsmål ved, om der kunne findes en anden løsning.

”Vil du have en baby? Nej? Så spis din pille.”

Gravid på p-piller

P-piller er noget man skal huske hver dag. Helst på samme tidspunkt.. Utopi i min verden, men, jeg er vist heller ikke kendt for at være den organiserede type, og der må uden tvivl være smuttet mere end én pille i ny og næ. At jeg så valgte i al min ungdoms kådhed at flytte hjemmefra som 17-årig med adskillige festlige nætter i Aalborgs festmekka Jomfru Ane gade (.. Som førte til morgener med hovedet i toiletkummen..) gjorde det nok ikke bedre – i hvert fald stod jeg pludselig med en positiv graviditetstest på min 18-års fødselsdag, and the rest is history..

Altså, på trods af p-pillen blev jeg gravid. At der så også er en masse bivirkninger oven i hatten ved at være på kunstige hormoner, har aldrig nogensinde været et emne som har været taget op af voksne omkring mig. Et godt eksempel herpå er, at jeg hele min ungdom har været igennem det meste for at komme min migræne til livs.

Det er aldrig faldet en af mine utallige læger ind, at kaste et blik på p-pillens effekt på mit indre system.. Men jeg var en af de mange unge kvinder som tog på, og mine bryster voksede betydeligt, så snart jeg begyndte på p-piller, idag er det den eneste bivirkning jeg kan sætte en finger på at jeg rent faktisk bemærkede. I dag har vi lidt mere viden om den bivirkning der indbefatter risikoen for blodpropper, og mange har en kvinde i omgangskredsen som har haft alvorlige bivirkninger inde på livet. Der er meget vi ikke har fået fortalt. Den tid kan være slut nu.. Selvom emnet ”cyklus” er omgivet af en vis mystik er der også rigtig meget forskning på området i dag, og vi har selv et par eksperter på linjen som vi nu vil lade komme til orde.

De fire indre årstider

Vi mødte de to kvinder, Nanna Ewald Stigel og Laila Tórsheim fra Cyklusinstituttet, i forbindelse med vores podcast om emnet cyklus. Oh yes, vi blev slet ikke færdige. Den viden vi har fået, skal truttes ud i alle horn og på alle platforme. De to kvinder har sammen skrevet bogen ”Dit hemmelige våben – Guide til din kvindelige cyklus”, og har gjort det til deres mission at oplyse om alt det vi ikke fik fortalt af vores formødre.

De kommer her med de vigtigste pointer som du måske ikke vidste om din cyklus – eller som vi også kalder det; “De fire indre årstider”:

Cyklus – hvad er det egentlig, udover det vi har lært om ægløsning og menstruation? 

Menstruationscyklus er kvinders femte vitale tegn. Det betyder i korte træk, at den fortæller om vores sundhed på linje med fx blodtryk, puls, hjerterytme og kropstemperatur. Det betyder også at gener i form af fx menstruationssmerter, cyklusrelaterede hovedpiner, akne, ømme bryster, svære humørsvinger op til blødning, uregelmæssig cyklus eller udeblivende menstruationer ikke er noget vi skal “lære at leve med”. Det er besked om, at noget skal justeres. Og et forvarsel om øget risiko for mere alvorlige livsstilssygdomme.

’Larmer’ menstruationscyklussen, er det en invitation fra din krop til at stoppe op, lytte efter og justere. Det er ikke cyklussen, der er problemet, den afslører bare, at der er et problem.

Den kvindelige cyklus er altså en mulighed for at lære sig selv at kende – og det i mere end én forstand. For de iboende skift der er i en cyklus kan blive en vej til at både moderskab, arbejdsliv og socialt liv kan blive både sjovere og nemmere.

De fleste kvinder kan mærke, at de har det forskelligt i tiden omkring ægløsning og i tiden omkring menstruation. Og det er ikke underligt, for vores hormonspejl er vidt forskelligt på de to tidspunkter af cyklussen – og det afspejler sig både fysisk og psykisk.

Men i stedet for at dømme nogle af cyklussens faser ude, er det vores mission, at kvinder får øje på styrkerne i alle faserne af cyklus. For vi har adgang til forskellige styrker på forskellige tidspunkter af cyklussen.

I vores beskrivelse af cyklussens iboende faser har vi lånt et par metaforer fra naturens verden. For en nærliggende pendant til den kvindelige cyklus findes i årstiderne, hvor:

Tiden op til ægløsning er indre forår

Tiden omkring ægløsning er indre sommer

Tiden efter ægløsning og frem til menstruation er indre efterår

Tiden under menstruation er indre vinter

Ligesom de færreste af os vil iklæde os en sommerkjole på en kold vinterdag, drikke romtoddy på en hed sommerdag eller så gulerødder på en efterårsdag, er der forskel på, hvad vores krop og psyke er gearet til i de forskellige faser af menstruationscyklussen.

De fleste af os anerkender naturens behov for alle fire årstider – og det vi kalder på med vores sprogbrug er, at vi begynder at anerkende kvindens indre årstider.

 Hvad sker der med ’de indre årstider’ på p-piller?

 Vores erfaring er, at de til tider subtile skift i en cyklus maskeres af p-piller. Man kan kort sagt have svært ved at mærke det, vi beskriver i vores bog og på vores kurser, hvis man bruger p-piller eller anden hormonel prævention som for eksempel hormonspiral, p-stav, p-ring og p-plaster. 

Hormonerne i hormonel prævention er ikke identiske med kroppens egne. De ligner, men de er kunstige og har en anden effekt på kroppen. P-piller virker ved at sætte dine egne hormoner ud af spil. De kunstige hormoner regulerer altså ikke dine egne hormoner. De ’slukker’ for dem. Det ser også ud til, at de slukker for en stor del af den fysiske og følelsesmæssige farvelade, der knytter sig til dine egne hormoners svingninger.

Og hvordan ser det ud for fertiliteten, når man endelig hopper af hormontoget?

Netop fordi p-piller sætter dine egne hormoner ud af spil, kan de også være effektive til at behandle – eller rettere maskere – hormonelle eller cyklusrelaterede ubalancer. Og sådan bruges de i vidt omfang.

Problemet ved at bruge p-piller som behandling af ubalancer er, at symptomerne maskeres, mens den egentlige årsag til den hormonelle ubalance forbliver ubehandlet. For eksempel kan en meget lang cyklus reguleres med p-piller. Årsagen til den lange cyklus kan være insulinresistens eller forhøjet insulin, det vil sige den tidlige start på diabetes, og den gøres der altså ikke noget ved. Mens symptomerne maskeres, kan årsagen fortsætte for fuld udblæsning med at lave ravage i kroppen.

Selvom du kan slippe for eksempelvis uren hud, stærke menstruationssmerter eller uregelmæssige blødninger, mens du er på p-piller, vender problemerne ofte tilbage i det øjeblik, du stopper. Stopper du, fordi du gerne vil være gravid, vil du muligvis også erfare, at det ikke er så nemt, som du kunne ønske. Igen fordi årsagen til de ubalancer ikke er blevet behandlet, og den årsag kan have indflydelse på din fertilitet.

Hvad oplever I er de mest afgørende problematikker som får kvinder til at stoppe på hormonprævention?

Det er typisk fordi de får bivirkninger af p-pillerne. Kendte bivirkninger er fx. depression, mindre sexlyst, hovedpine, kvalme mv. Og så er der de mere alvorlige, fx større risiko for blodpropper og brystcancer.

Mange af de kvinder, vi møder stopper også af den enkle grund, at nu vil de gerne være gravide.

Men vi oplever dog også, at flere og flere kvinder stopper med p-piller eller anden hormonel prævention fordi de netop har lyst til at mærke og gå på opdagelse i deres egen cyklus.

Hvor skal vi hen? Mere oplysning, flere muligheder?

Vi har skrevet en dejlig tyk bog om det her – og vi synes, den er et rigtigt godt sted at starte. Og får man lyst til at dykke yderligere ned i cyklusarbejdet tilbyder vi forskellige kurser og foredrag via Cyklusinstituttet.

 At trække sig ind i sig selv

Årene gik, og jeg, Sine, havde nu 4 børn, og skulle efter fødslen på spiral. Jeg tog hurtigt fem kilo på i tiden efter, og oplevede en sexlyst der bare flatlinede. Jeg knoklede på med mit iværksætteri og oplevede at jeg simpelthen ”crashede” med jævne mellemrum hvor jeg ingenting kunne i tre dages tid. Alle andre dage kørte jeg hårdt på med mine tanker og visioner og med timevis af tid på telefon og computer for at få enderne til at mødes. Jeg var overbevist om at det var et spørgsmål om tid før jeg virkelig ramte en mur, og jeg ved fra mine nærmeste at når stressen rammer, er det ingen joke. Det kom lidt som en gave, at jeg mødte kvinderne fra Cyklusinstituttet og efter at have læst deres bog forstod jeg, at jeg ikke kan køre 120 i timen hele tiden, og at det er MENINGEN at jeg skal dykke ind i mig selv og være der for mig selv ind imellem.. Det KAN ikke være indre sommer hele tiden.

Dermed traf jeg beslutningen om, at jeg ikke længere vil være styret af andet end min helt naturlige cyklus. Dermed røg spiralen, og jeg oplevede for første gang i to år en blødning fire dage senere. Siden har jeg haft mine menstruationer som sædvanligt, og selvom det selvfølgelig kan sætte en stopper for nogle af de ting jeg før kunne ”power” igennem, så er der noget vigtig læring i for mig, at det er min månedlige pause hvor mit velbefindende er mindst ligeså vigtigt som mine ambitioner og visioner. Til gengæld er der perioder i min cyklus hvor jeg kan nå det hele på den halve tid, så det går faktisk lige op. Det er begyndt at gå op for mig at intet går i stå af at jeg trækker mig, det hele står endnu stabilt når jeg vender tilbage med ny energi. Samtidig er jeg begyndt at bruge menstruationscup, både for klimaet og for mig selv. Jeg kan godt anbefale at undersøge om det kunne være noget for dig. Grundlæggeren af HeartCup beskriver det så fint: “Cuppen rengøres nemt og genanvendtligheden gør, at du slipper for at købe tamponer og bind. HeartCup er derfor et bæredygtigt produkt, og en god og sikker investering, da HeartCup kan genanvendes i op til 10 år. Din menstruation er helt lugtfri og du undgår tørhed, samt helt risikoen for at få TSS også kaldet tamponsyge. HeartCup kan ikke mærkes, og du kan frit løbe, svømme, cykle, træne – du har din frihed som du plejer.”

De årsager, var også min motivation og jeg er super glad for jeg bevægede mig ind på den vej.

Men hvad med præventionen?

Som du har læst, er jeg jo mor til fire børn. Skal jeg have flere? Formentlig ikke. Der findes heldigvis hormonfrie alternativer som kan give os et kendskab til vores egen krop, mens vi samtidig holder styr på vores sikre perioder. Og ja – jeg har prøvet selv at holde styr på mine “sikre perioder”. Det endte med vores fjerde barn, så der er for de fleste brug for en lille smule “tech” for at være helt sikker på at man rammer rigtigt.

Man kan købe en Daysy som jeg har gjort, et redskab som hjælper dig med at tracke din cyklus til punkt og prikke så du altid ved hvornår du har u/sikre perioder. Man tager sin temperatur i munden som det første hver morgen, og så fortæller den dig hvor i cyklus du er. Og den siges at være mere sikker end p-piller – når bare man gør hvad Daysy siger! 😉 Her, tre måneder efter jeg sagde farvel til spiralen har jeg tabt 4 kilo, jeg har oplevet at mærke mine følelser meget kraftigere end jeg er vant til på spiralen, på både godt og ondt.. Jeg har nu fået en indsigt i hvornår i min cyklus jeg skal fylde kalenderen med aftaler, og hvornår jeg skal planlægge noget tid til mig selv. I min optik er det en revolutionerende viden, og jeg kan lige forestille mig hvor mange kvinder det kunne komme til gavn, hvis deres arbejdsliv kunne formes omkring deres naturlige cyklus. En kvinde skrev til os at hendes cyklus stod på familiekalenderen derhjemme – så var mand og børn også informeret, og sikke en herlig måde at aftabuisere det på. Er det vejen frem? Jeg er stadig igang med at lære mig selv at kende, og jeg føler jeg bliver klogere med hver cyklus.

Momunity Mamas oplevelser med hormonprævention:

Sara Rode Hamann:

“Jeg har fået konstateret en desmoid tumor under ribbenene, og den er desværre hormonpåvirkelig. Det betyder at jeg ikke længere må få flere børn, og jeg skal formentlig også af min hormonspiral. Den er vokset betydeligt over kort tid. Den eneste behandling er kemo eller hormonpiller som sætter mig i kunstig overgangsalder. Før jeg når dertil vil jeg prøve at vende min livsstil, efter jeg har taget kontakt til hormonterapeut Randi Bruus, da der kan være en sammenhæng mellem livsstil og hormonubalancer.” 

Sophie Skriver:

”Min mor har haft østrogenfølsom brystkræft, så jeg er ret forbeholden med at fylde kroppen med den slags.. Samtidig har jeg for et par år siden fået konstateret PCOS, og der er en del af “behandlingen” p-piller, så hvad gør man så..? Indtil videre har jeg ikke gjort noget, men jeg synes det kan være svært at navigere i. P-piller og deslige bliver det i alt fald ikke for nu.”

 Mathilde Gillet:

”Jeg var på p-piller fra jeg var 12 – 28. I dag er det helt uvirkeligt for mig at jeg nogensinde har taget sådan noget, og jeg kunne aldrig finde på at fylde min krop med den slags hormoner igen. Før gjorde jeg det bare uden at tænke over det, for “sådan gør man jo”, og fordi jeg startede så tidligt tog jeg aldrig rigtigt selv stilling til det.”

 Stinne Bøtker Høj:

”Da jeg var omkring 18 år med fast kæreste, fik jeg konstateret PCOS (Polycystisk Ovarie Syndrom) og røg uden forbehold på p-piller. Eftersigende den eneste behandling mod PCOS dengang. Efter tre måneder måtte jeg skifte mærke, da jeg dik forhøjet blodtryk og sløret syn! Herefter tog jeg nogle andre i ca. 10 år. Mine symptomer stoppede ikke af den grund. Det viste sig så også, at nogle bivirkninger ved p-piller, er det samme som ved PCOS (uren hud, uregelmæssig menstruation, vægtøgning – lang ude, ik?). Det fik mig til t  vågne lidt op, og jeg stoppede med p-pillerne for at finde ud af om min krop kunne finde balancen selv. Jeg begyndte at spise vegansk, dyrke mere yoga og generelt være mere aktiv samt mediterede mere, og mine symptomer har været væk siden. Det kan være svært at blive gravid med PCOS, men jeg sidder med min lille datter på knap 10 mdr. på armen, og vi blev gravide i første forsøg uden hjælp. Så jeg vil våge at påstå, at min krop sagtens selv kan finde ud af det, så længe jeg nærer mig selv og passer på mig. Uden kemi eller hormoner.”

 Ditte Mia Nielsen:

 ”Jeg har ikke taget p piller eller anden hormonel prævention siden jeg var 28. Jeg havde taget p-piller siden jeg var ca. 15 år, og fik dem dengang kun fordi jeg døjede med stærke mensessmerter og fik af vide det kunne hjælpe, måske.. Når jeg tænker tilbage på mine år i 20’erne især, på p-piller er det tydeligt for mig, at jeg på en eller anden måde slet ikke var i balance.. Hormonerne drillede mig meget og jeg ku’ ikke ”mærke” mig selv på samme måde. Det udløste mange migræneanfald også og jeg blev anbefalet at stoppe, da migræne og p-piller begge er noget der kan give forhøjet blodtryk og i værste fald blodpropper. Jeg ønskede alligevel at blive gravid som 28 årig, så jeg stoppede, blev gravid, fik min søn og jeg vidste bare efterfølgende at jeg aldrig ville på p-piller igen. Jeg kan bedre mærke mig selv, og mærke efter hvor jeg er i min cyklus og det føles jo skønt! Er idag 34 år og har ikke tænkt mig at tage hormonel prævention igen! For nogle tænker jeg det ikke har samme effekt og så er det jo super. Men for mig, følte jeg at der blevet “rodet med kroppen” uden jeg selv kunne kontrollere det!”

 Kathrine Rogér:

”Jeg må indrømme, at dette skriv er noget af det der giver mig en stor klump i maven.

Jeg startede selv på p-piller da jeg var 13 år gammel pga. menstruationssmerter. Jeg fik p-piller i 14 år. De sidste år jeg tog dem tog det til med humørsvingninger, og jeg blev decideret dårlig. Jeg kunne ikke tåle alle de hormoner. Jeg valgte at stoppe og jeg har ALDRIG fortrudt. Jeg stoppede da jeg var 27 år. Jeg vågnede op, min krop vågede op.

Nu er jeg selv startet hos en der snart er uddannet hormonterapeut og hvor er jeg blevet meget klogere på hormoner og hvad de egentlig gør i kroppen. Tak til dig Randi, for at fortælle mig endnu mere. Jeg vidste lidt i forvejen, men slet ikke nok til bunds.

Jeg fik i mine tidlige 20’ere fjernet min galdeblære, pga. mange galdestensanfald og ofte havde jeg ondt. NU er jeg så blevet klar over at p-piller faktisk kan påvirke det system så meget, men lægerne har aldrig fortalt om det, i stedet blev det til operation og ingen oplysninger bagefter, omkring hvad en galdeblære rent faktisk gør i kroppen og hvad man kan komme i mangel af m.m.

Jeg er helt sikker på at jeg ALDRIG skal have flere hormoner og jeg håber at den dag min datter bliver stor, at der er meget mere forskning på området – og at p-piller nu kommer under luppen igen, så vi ikke propper både unge og ældre kvinder med en masse hormoner og skidt vi på ingen måde har godt af. Vi skal som kvinder også have vores egen cyklus. Ikke en på kunstige hormoner.”


Hvis du selv sidder og tænker på at springe af hormontoget, så kan du købe en daysy med 400 kr. rabat hos Greengoddess. Koden er: Daysy400

Er du nysgerrig på bogen fra Cyklusinstituttet kan den købes her

Vil du høre podcastafsnittet om cyklus kan det høres på Mofibo – søg på Momunity Podcast. Som nyt medlem får du 30 dage gratis med koden: Momunitypodcast30, kan opsiges når som helst 🙂

Vil du prøve en cup, så er HeartCup et godt bud – Se mere her

Følg med på vores instagram hvor vi også jævnligt deler temaer som dette.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så er du med i lodtrækningen om et års medlemskab af Momunity (værdi 299 kr.)