Image

Kender du din money-trigger?

5. august 2022

Skrevet af Mille Skjold Madsen, Redaktør på magasinet Økonomista.

Det ligger lidt i ordet, men det handler om, hvad der udløser grunden til, at man bruger penge. Jeg har jo førhen troet at alle bare havde styr på det der med pengene. At det kun var mig, som ikke kunne finde ud af det hver måned. Men det er ikke bare så simpelt at lade være med at bruge penge. Derfor kommer du heller ikke til at se mig med en løftet pegefinger. Jeg ved, hvor svært det kan være at ændre en adfærd, som man har haft rigtig længe.

Men hvad er en money-trigger så? Det er det som udløser, at du bruger for mange penge. Det kan der være forskellige grunde til, og vi har alle forskellige udløsere.

HVORDAN KAN MAN FINDE SIN MONEY-TRIGGER?
Man opdager ikke bare sin money-trigger overnight. Det kan tage tid at analysere sin adfærd og handlemønstre. Du kan eventuelt prøve at gennemgå kvitteringer eller din netbank. Hvornår brugte du sidst mange penge? Var du glad? Ked af det? Kedede du dig? Eller måske skal du kigge på din hverdag. Går du forbi et bestemt kaffested hver dag? Glemmer du at handle ind hver onsdag. Det kræver ofte lidt detektivarbejde at finde frem til sin money-trigger.

HVIS DU ER INTERESSERET I AT FINDE UD AF DIN MONEY-TRIGGER SÅ SKRIV ALT NED I EN HEL MÅNED

  • Hvad du har købt
  • Hvor meget det kostede
  • Hvorfor du købte det
  • Hvordan du havde det, da du købte det

DE FORSKELLIGE MONEY-TRIGGERE
Listen her er ikke nødvendigvis de eneste triggere der findes, men måske du alligevel kan finde dig selv på listen?

Afhængighed. Her taler vi om at være decideret afhængig af at shoppe.
Trøst. Du køber ting, når du er ked af det. Hvad enten det er mad, tøj eller noget helt tredje.
Kedsomhed. Hvad skal du ellers lave lørdag formiddag end at gå i butikker?
Belønning. Jeg har klaret mig skidegodt på arbejdet/eksamen/eller bare gennem onsdag formiddag. Jeg fortjener helt klart en ny taske, fordi jeg kan overskue at komme gennem dagene nu her.
Dårlige vaner. Du køber morgenmad og kaffe på vej til arbejde, fordi du ikke får lavet morgenmad. Du nyder egentlig ikke junkfood om aftenen, men du formår aldrig at få handlet ind.
FOMO. Fear of missing out. Du er bange for at gå glip af noget ved ikke at have det nyeste tøj eller gå på dyre cafeer. Og frokostsalaten skal selvfølgelig være en palæo-salat til 55 kroner, så du kan lægge den på Instagram.
Et godt tilbud. Du får en nyhedsmail, hvor der er 25 procent rabat. Men kun i dag. Derfor bliver du jo nødt til at købe noget. Penge sparet er penge tjent ikke?
Kan du genkende dig selv i nogle af punkterne? Det kan være, at man er en blanding af dem alle sammen, men fælles er at de alle sammen handler om nogle følelser i vores krop. Det kan være, at de trigger en angst, usikkerhed, tristhed eller noget helt andet.

HVAD ER MIN MONEY-TRIGGER?
Jeg har nok en blanding af flere af dem. Jeg har i mange år nok købt noget, når jeg var ked af det og havde brug for at muntre mig selv op. Det kunne både være, når jeg havde gjort noget godt eller fordi jeg havde ondt af mig selv. Jeg kan desuden også stadig have svært ved at gå forbi et tilbud uden at reagere på det. Der er åbenbart et urinstinkt i mig, der gerne vil gøre en god handel. Og så kæmper jeg stadig med mine dårlige vaner. Jeg gad godt at bruge færre penge på sodavand og bland-selv slik. Den dag kommer også.

SÅDAN KOMMER DU VIDERE
Når man først har identificeret sine money-triggere, så begynder det hårde arbejde. Og jeg vil ikke anbefale, at man går i gang med dem alle sammen. Det er ligesom når de siger, at man ikke skal stoppe med at ryge og gå på slankekur på samme tid. En ting af gangen. Beslut derfor, hvilken trigger du vil starte med. Prøv at ændre én lille vane. Det kan være, at du i en uge ikke må købe kaffe på vej til arbejde. Eller at næste gang du er ked af det, så skal du gøre noget andet end at tage på shoppingtur. Og lad være med at tænke længere frem. En dag af gangen. Det er selvfølgelig forskelligt, hvor svært det er, at få bugt med sin money-trigger. Nogle er nemmere end andre, men første skridt er i hvert fald at blive bevidst om dem.

Har du et spørgsmål til Mille fra Økonomista om din økonomi, så besvarer hun breve i vores brevkasse.

Skriv en kommentar

Seneste artikler