Image

7 gode åndehuller i en travl hverdag

14. april 2023

Skrevet af Lea Oxholm.

Et åndehul er i dets oprindelige definition et hul i isen, hvor arktiske dyr så som f.eks sælen kan komme op efter luft, efter lange turer ned i havet efter føde. Den føde som den skal bruge til sig selv og sine unger.

Netop derfor er det så smukt et synonym at anvende til os mødre. For efter selv at være blevet mor, må jeg i sandheden erkende, at det er det hverdagen går ud på. At dykke efter føde for at kunne forsørge familien.

Det kolde ishav er blot byttet ud med hverdagens hamsterhjul, arbejde for at skaffe penge til at betale regningerne, turen igennem netto for at få handlet alle de ting, som der er brug for derhjemme. Lave mad, rydde op, børste tænder, putte ungerne – for til sidst at kunne smide stængerne op på bordet og nyde en skål bland selv slik, et glas vin, et afsnit af din yndlingsserie eller bare en kort stund i dine egne tanker, uden 117 gøremål og mini me’s klang af ”mor, mor, mor!”.

I dag bruges udtrykket “åndehul” dog oftest i overført forstand, om et fristed uden hverdagens pligter, det kan være en grøn oase midt i byen, en sofa i trygge omgivelser eller en båd langt ude på havet væk fra alt andet.

Gråsælen kan dykke ned til 300 m under havet overflade, og klare sig uden åndehuller i 20 min. 20 minutter – hvad siger du til det, mor? Tænk hvis du fik et åndehul hvert 20’ende minut…

Men hvor længe kan vi mødre egentlig klare os uden at komme op efter luft?
Kan man koble helt af uden alenetid i hverdagen?
Og hvad er et åndehul egentlig?

Det er 3 gode spørgsmål, som jeg er sikker på, at der er lige så mange svar på, som vi er mødre. Derfor spurgte jeg vores skønne medlemmer i Momunity om hvad deres foretrukne åndehul er i en travl hverdag.

Måske har du helt styr på, hvordan du kobler af i en travl hverdag, men ellers kan du få inspiration i guiden her til lidt ekstra opladning på mor-kontoen:

 

  • En god gåtur.

Hvad enten du er til musik, en god podcast i ørene, lyden af den rene natur med fuglenes fløjten og den rislende bæk eller en gåtur med din yndlingsveninde, så er en gåtur altid godt for krop og sjæl.

Udover at du får fornyet energi, styrker kroppen og øger din forbrænding, så stimulerer regelmæssige gåture faktisk dit hjerte og kredsløb, og det virker dermed forebyggende på en lang række livsstilsygdomme.

Det gode ved en gåtur for småbørns mødre er også, at man nemt kan tage baby eller toddler med i barnevognen. Frisk luft er for øvrigt også medvirkende til den gode søvn…

 

  • Skift gåturen ud med løb eller træning.

Har du brug for mere end bare en gåtur, så hop i løbeskoene, på cyklen eller en tur i træningscentret. Der er ingen, der har eneret på, hvordan man lader op. For nogen er det ren afslapning der skal til, andre har brug for at brænde energi af for at kunne lade op.

På løbeturen kan du erstatte barnevognene med en løbevogn, og i dag findes der flere træningsformer, hvor det er muligt at have de små med, hvis du ikke lige har pasning ved hånden.

Online træning er også blevet et hit, og her kan du selv styre, hvornår din træning passer ind, om det er 30 min inden du henter efter en hjemmearbejdsdag, eller om aftenen, når de små er puttet…

 

  • Vinterbadning eller saunagus.

Mange forbinder nok dette med en kold fornøjelse, og det er det da til dels også, men det er faktisk en af de bedste ting, vi kan gøre for os selv i en travl og stresset hverdag. Det kolde gys frigiver en masse signalstoffer i hjernen, blandt andet dopamin der har en positiv effekt på humøret. Derudover bruger kroppen en masse energi på at varme sig selv op igen, så hvis du springer saunaen over, øger det ligeledes din kalorieforbrænding.

Skal du have en hjælpende hånd til at få varmen igen, er saunagus det rigtige valg, her får du varmet musklerne og leddene op samtidig med at det renser ud, beroliger nervesystemet og styrker kredsløbet.

Skal du prøve saunagus for første gang, og mangler du lige det sidste skub for at komme afsted, så kan du tilmelde dig Momunitys saunagus som kombinerer velvære med socialt samvær for mødre.

 

  • Selvforkælelse.

Kærlighed til dig selv er vigtigt, og derfor mener vi, at alle mødre fortjener at forkæle sig selv lidt i en travl hverdag.

Hvad enten om det er et fodbad og en ansigtsmaske, imens manden putter de små, et glas vin og en skål bland selv slik til din yndlings serie på Netflix, eller en god bog når børnene sover, så er det vigtigt at huske din ”mig tid”. Som mødre er vi skolet til konstant at sætte andre mennesker først, men det er vigtigt at huske sig selv!

For nogle kan det måske være svært at nå om aftenen, hvis putningen trækker ud, eller du selv falder omkuld imens. Men måske har du en pause på arbejdet i løbet af dagen, hvor du i stedet for det sociale med kollegaerne en gang om ugen eller to kan prioritere dig selv, eller tage de 5-10 minutter ekstra i bilen, inden du henter. Det er helt ok og vi er flere der gør det.

Du kan også tage toget en dag og brug transporttiden på at lade op med en god bog eller podcast.

 

  • Date dig selv!

Uanset om du har lyst til at pynte dit sofabord med en stor buket forårsblomster, nyde eksklusive håndlavede chokolader, bestille en god massage, eller købe den der lækre kjole du besøger hver dag i butiksvinduet og invitere dig selv i biografen, så gør det!

For mange er det at blive mor også ens betydning med, at man kommer til at glemme sig selv. For ungerne skal have vintersko, til fodbold eller ballet. Manden skal have nye strømper, der skal lige købes en gave til onkels 70 års næste weekend, men husk nu dig selv mor!

Man skal huske at date sig selv, at tage sig selv ud på shopping tur, også uden børnene…

 

  • Vær kreativ.

Der er mange små hyggelige projekter, man kan kaste sig over, hvad enten man har 5 min eller en time. Uanset om du strikker, ligger puslespil, laver smukke kreationer i Hamas perler, tegner, maler, bygger Lego, her er det kun fantasien der sætter grænser.

Det kan nemt tages frem og ligges væk igen, til du har lidt alene tid igen. Øje-hånd koordineringen stimulerer hjernen og har en afslappende effekt. Mange tror at det at styrke finmotorikken kun er vigtigt for vores små poder, men selv som voksen har vi stor gavn af dette. Samtidig med det at være kreativ frigiver hormoner, der styrker vores velvære, selvtillid og selvværd.

 

  • En børnefri dag.

Sidst men ikke mindst så er du måske en af de heldige, der har en børnefri dag indimellem, du ved de der dage, hvor man som mor føler, at man skal nå 117 ting, som man ikke når til hverdag.

Men kære mor, det er her du skal huske dig selv. For når alt kommer til alt, så er det ikke det rene hjem, de sammenfoldede strømper eller det nyklippede græs, vi husker, som det vigtigste fra vores barndom. Det er den tid som mor (og far) brugte på os, den energi de lagde i at være sammen med os, hvad enten det er en halv time på gulvet midt i kasser med duplo og legekøkkenet, eller lørdagen i svømmehallen, på legepladsen eller i Zoo…

Derfor er det også vigtigt, at du husker dig selv, lader opvasken stå og trækker en dag ud af kalenderen en gang i mellem og husker dig selv og tiden før du blev mor.

Så uanset om det du har brug for en spa dag, en dag under dynen, en tur på ryggen af en hest gennem skoven, eller ned ad Mølleåen på padleboard. Så husk at hvis du skal være der for andre, så skal du også være der for dig selv først.

Mor er den vigtigste i verden!

Skriv en kommentar

Der er ingen kommentarer, hvad med at skrive først?

Seneste artikler