Image

Højtlæsning er gaven, der bliver ved med at give! Men hvordan gør man i en presset hverdag?

10. december 2021

Det er vigtigt at læse højt for sine børn, fra de er små. Men det kan være utrolig svært at finde både tid og overskud i en hverdag, hvor hamsterhjulet kører i et højt gear med mange vigtige gøremål.

Vi har spurgt børnebogsforlægger, Merete Schäffer, som har en kæmpestor kærlighed til især børnebøger for de mindste, om hvordan man vækker læselysten i en presset hverdag.

Hvorfor vælge den gode gammeldags offline bog?

Merete kan tale i timevis om fordelene ved at fordybe sig i bøgernes verden, og hvorfor man skal prioritere højtlæsning over vasketøj så tit som muligt.

Her får du en liste med de vigtigste:

  • Undersøgelser viser, at højtlæsning gør børn til bedre læsere, giver dem en lettere skolegang og et større ordforråd.
  • Højltæsning er også værdifuld, fordi det skaber hyggeligt samvær og tanker barnet op med din nærhed.
  • Højtlæsning giver barnet mulighed for at fortælle om egne oplever, som de måske ellers ikke får delt.
  • En lidt mere overraskende gevinst ved højtlæsning er, at den udvikler børns evne til empati. Merete forklarer, at empatien udvikles, fordi små børn gennem historierne får udvidet deres verden og opdager, at de har en særlig plads, men at der også skal være plads til andre.

Det rolige tempo

Den største kvalitet ved en god gammeldags offline bog er, at det er dig, der sætter tempoet, forklarer Merete. Til de mindre børn er det især vigtigt, fordi det giver mulighed for at lave afstikkere fra historien. Bøger sætter mange tanker i gang hos de små, som de gerne vil tale om.

Hos Mais & Co, som Meretes forlag hedder, kan man få Buller bøgerne, hvor man f.eks. på billederne kan hjælpes ad med at tælle, selv kan prøve det, som Buller gør undervejs – kysse, kilde råbe og samtidig grine af alt det, som bifiguren, Bullers bamse, laver.

Lyt og føl bøgerne

Merete er særligt begejstret for bøger, som også stimulerer barnets taktile sans – følesansen. Hun forklarer, at bogens hårdhed/blødhed og følelsen af siderne, der bladrer mellem fingrene, er en spændende ekstra dimension for de små børn. Man husker bedre, når den taktile sans stimuleres og koncentrationsevnen trænes samtidig, når der er noget, som barnet kan sidde og pille ved. Et godt råd fra Merete er derfor at lede efter bøger, som har gimmicks. Det kan f.eks. være, at barnet kan rykke på noget, der flytter sig, åbne låger på siderne eller se sig selv i et spejl.

Dyrk ritualerne

Merete oplever, at når man bruger en helt almindelig fysisk bog, opstår der ofte sjove og hyggelige ritualer mellem barn og voksen, som barnet virkelig nyder. Måske er det side 3, hvor bamsen, som er blevet væk, pludselig hopper frem, siger BØH og får mor ti at spjætte hver gang, der er højdepunktet. Måske er det, når historien ender med et godnatkys, og barnet som lytter, samtidig får et kys. Ritualerne skaber en naturlig hyggestund mellem voksen og barn, som passiv lytning til en Ipads alene, mens mor laver mad, ikke kan skabe.

Bogen som samtalestarter

Dialogisk læsning er en af Meretes kæpheste, og det er altså ikke ”rocket science”, selvom det lyder som et klogt ord fra folkeskolereformen. Merete forklarer, at dialogisk læsning handler om, at tale om det, som bogen handler om undervejs. Det kan naturligvis afhænge lidt af dagsformen, og hvor meget overskud der er til selv at finde på spørgsmål, men du kan f.eks. spørge ”Hvad tror du, at der sker nu? ” eller ”Hvorfor tror du, at drengen blev glad / ked af det / vred? Har du nogensinde følt sådan?

Hvis du gerne vil have flere tips og tricks til dialogisk læsning, så finder du Mais & Cos guide

Brug temaer der fylder hos barnet

Bøger kan få børn til at åbne op, fortælle hvad de føler og stille spørgsmål, forklarer Merete. Det kan bruges i forskellige udviklingsfaser, eller når livet slår kolbøtter. For de mindre børn er bogserien om Sigurds følelser rigtig god. Når Sigurd oplever, hvordan det er at føle jalousi, blive bange, glad eller vred, så giver det barnet en følelse af genkendelse, og det kan lette de små hjerter, at de finder ud af, at deres følelser er helt naturlige. Det kan også være i svære livssituationer, som f.eks. flytning, skilsmisse, dødsfald, at bogen kan bruges som samtalestarter mellem barn og voksen.

Meretes bedste råd til at få læselyst tændt, hvis den er slukket!

Det vigtigste er, at du selv finder interessen for bøgerne frem igen, forklarer Merete.

Du skal synes, at det er hyggeligt at læse. Hvis Paw Patrole og Gurli gris bøgerne hænger dig langt ud af halsen, så kan det måske hjælpe, hvis du finder et tema, som du selv synes er interessant. Måske et eventyrligt univers, som både børn og voksne bliver suget ind i. Har du lidt større børn, kan Harry Potter måske bruges? Barnet skal kunne mærke din entusiasme.

Gå på biblioteket og lad bibliotekaren anbefale nogle spændende bøger, hvis du mangler inspirationen.

TILBUD – KØB BULLERBØGERNE FRA MAIS & CO

Du kan spare 20 % på kvalitetsbørnebøger til de mindste.

 

Køb alle Bullerbøgerne (Bogpakke med 7 bøger)

Normalpris 489,65 kr.
Din pris 392,64 kr.
SPAR 92 kr.

Brug Momunity koden:
MomunityMais

Shop her

Skriv en kommentar

Seneste artikler