Image

11 tips til at få mere ud af dine penge

15. oktober 2022

Skrevet af Mille Skjold Madsen, Redaktør på magasinet Økonomista.

Der kan være mange grunde til, at du har brug for at gå budgettet efter. Måske er du blevet fyret eller gået ned i løn? Det kan også være, at du gerne vil spare mere op til drømme i fremtiden?  Uanset hvad, så kan det aldrig være en dårlig ide at få mere ud af dine penge, så her kommer 11 tips til netop det: 

 1. Sælg nogle af dine ting 

Et nemt sted at hente penge er i dit hjem, garderobeskab og de flyttekasser, du aldrig fik pakket ud. Gå det hele igennem, sæt det til salg relevante steder. Ikke nok med at du får penge ind på kontoen, så får du også ryddet ud derhjemme.

 1. Køb tøj og møbler second hand 

Du kan virkelig spare mange penge ved kun at handle second hand, når du skal bruge nyt tøj eller møbler. Hav evt. en liste med det du mangler, og gå regelmæssigt diverse salgsplatforme igennem.

 1. Bliv en tilbudshaj

Gør det til en vane at kig tilbudsaviser igennem – og hvis du skal bruge noget fra nyt, så vent med at købe til det kommer på tilbud. Brug app’en eTilbudsavis til at tjekke supermarkederne for tilbud og pricerunner.dk til at tjekke priserne på fx elektronik.

 1. Gå alle dine abonnementer igennem

Prøv at vær kritisk, når du vurderer, om du har brug for alle abonnementer, du har tilmeldt dig. Du skal selvfølgelig beholde dem, hvis de giver mening for dig, men betaler du fx for et fitnessabonnement, som du aldrig bruger, så overvej om du kan begynde på hjemmetræning i stedet.

 1. Nedgrader tv-pakken 

Det kan hurtigt blive dyrt at se fjernsyn med de store tv-pakker og streaming. Prøv i en periode at sætte din tv-pakke ned eller skift mellem de forskellige streamingtjenester, så du ikke betaler til en masse på en gang. Et trick kan være, at du sætter en notifikation i kalenderen, så du husker at opsige din streamingtjeneste, inden den fornyer igen.

 1. Lej din bil eller et værelse ud 

Har du brug for at øge din indtægt uden at kunne påtage dig mere arbejde, så kan en løsning også være at leje din bil eller et værelse ud. Du skal selvfølgelig lige tjekke, hvad du må og ikke må – især hvis du bor til leje – men der kan være gode penge at hente.

 1. Inviter venner hjem til mad i stedet for at gå ud 

Det er dyrt at gå ud at spise, så der er mange penge at hente ved at mødes derhjemme. Måske synes du, det er lidt svært at få spurgt dine venner, om I skal bytte restauranten ud med aftensmad derhjemme, men husk, at du ikke nødvendigvis er den eneste i vennekredsen, som gerne vil have en stærkere økonomi. Måske vil dine venner takke dig for at spørge?

 1. Lav en budgetpost til “det sjove” 

Hvis du kun fokuserer på at spare, så kan det hurtigt blive kedeligt og en sur pligt – og så er der større risiko for at falde i. Lav derfor en særskilt post i dit budget til “det sjove”. Det er forskelligt, hvad vi mennesker synes er sjovt, men det kunne fx være restaurantbesøg, take away, oplevelser eller tøj, som du prioriterer i dit budget. Sæt et beløb af til netop det – du behøver ikke bruge det op – men så ved du, at der også er plads til det i dit budget.

 1. Lav madplaner

Et klassisk sparetip som er svært at komme udenom. Du kan prøve at gøre det nemt for dig selv at lave nemme retter, så det ikke bliver stressende i hverdagen. Og find den dag, hvor du har det bedst med at handle stort ind. For nogen er det søndag morgen, andre er det en hverdagsaften.

 1. Dobbeltportion af aftensmaden

Det er nemt at falde i fælden med take away, hvis det har været en lang arbejdsdag, og du er helt smadret. Sørg derfor for, at du engang imellem laver dobbelt portion af din aftensmad og fryser en portion ned, så du har mad i fryseren til de dage, hvor du ikke orker at lave noget. Du kan også overveje at lave dobbelt portion og så spise det over to dage.

 1. Hav altid madpakke, snacks og vand på flaske med 

En ofte overset synder i budgettet er det impulsive forbrug på farten. Når du er ude og lige skal have en kop kaffe, en vand eller en sandwich. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis du på en dag køber en sandwich til 60 kr, en kaffe til 42 kr og en vand i 7/11 til 24 kr. Prøv derfor at have en god rutine med altid at have små snacks i tasken, hvis du pludselig bliver sulten, vand til når du er tørstig, og en madpakke til når du skal på længere ture.

Skriv en kommentar

Der er ingen kommentarer, hvad med at skrive først?

Seneste artikler