Image

En manual til dit barn – Brug Human Design

15. september 2022

Skrevet af Pia Busgaard

Læs en fortælling om mit personlige møde med Human Design.

Der findes utallige måder at opdrage på, at løse konflikter på og få mere glæde i familielivet. Jeg har endelig fundet det, der virker for os – nemlig Human Design. Og i blogindlægget her vil jeg dele oplevelser fra mit moderskab, fra både før og efter jeg opdagede Human Design.

At Human Design har ”fundet” mig, har gjort en kæmpe forskel i vores familieliv (– og ja, jeg mener, at Human Design har fundet mig, for jeg føler mig set og forstået, og jeg forstår min familie på en helt ny måde efter, at jeg har stiftet bekendtskab med Human Design. Tjek faktaboksen længere nede med info om, hvad Human Design er for noget. Men nu tilbage til mit eget møde med metoden …)

Jeg bruger nemlig dagligt den viden, jeg har fået om os alle. Netop det er helt afgørende for, at vi nu lever et liv, hvor der er plads til, at vi alle – uanset alder – bliver rummet og anerkendt for dem, vi er – samtidig med, at vores forskellige behov bliver mødt.

Et tilbageblik på mit moderskab og vores anderledes valg

Inden jeg blev mor for første gang for snart 8 år siden, havde jeg ærligt talt ikke gjort mig de store tanker om, hvordan jeg ville være som mor. Jeg vidste ikke, at der f.eks. var noget, der hed ifavnsk opdragelse eller BLW og slet ikke at Human Design fandtes. Jeg var mere ovre i noget med hvordan ’man’ gør.

”Man lader barnet sove alene, når det er 6 måneder.”
”Man lader barnet starte i institution, før det fylder 1 år.”

Hvis det er noget ”man” gør, så gør jeg det nok også, tænkte jeg. Men da jeg så blev mor kunne jeg stille og roligt mærke min egen mavefornemmelse omkring, hvordan jeg gerne ville være mor. Og jeg kunne tydeligt mærke, hvad mit barn havde brug for.

Men hvad jeg også ret hurtigt mærkede var, at vi nok ville komme til at træffe nogle valg, der var anderledes end normen. Og det betød, at vi skulle finde styrken til at gøre det.

Som du sikkert også selv ved, kan det nemlig godt være svært og en smule angstprovokerende at træffe de anderledes valg. For det sker tit, at dem omkring én har en klar holdning, som de gerne deler.

Nedsmeltninger og dårlig søvn efter institution

Vi startede heldigvis med at droppe det med eget værelse ved 6 måneder, og tog et valg om at langtidsamme. Men starten i dagpleje holdt vi fast i – Uden at mærke efter. Min datter startede altså allerede i pasning, da hun var 9 ½ måned.

Min datter er heldigvis rigtig god til at sige fra, så hun ’fortalte’ tydeligt, hvad hun havde brug for fra helt lille. Det kunne være, hvilke mennesker der var gode for hende at være sammen med. Vi lyttede til hende, da hun startede hos en dagplejer, der ikke var den rigtige for hende. Og det er jeg taknemmelig for. Hun ville ikke spise og sov virkelig dårligt om natten. Typisk er forklaringen på den adfærd, at: ”Det er fordi det er noget nyt. Det skal hun bare lige vænne sig til”. Men hendes adfærd ændredes sig allerede fra første dag hos en anden dagplejer!

Alt dette fortæller så meget om, at vi skal ”lytte” til vores børn og vores mavefornemmelse og ikke hvad dem omkring os har af holdninger.

Da min store datter startede i børnehaven, oplevede vi, at vi som forældre havde et hele andet indtryk af, hvordan det gik. Når hun var afsted, stortrivedes hun, havde venner og deltog i aktiviteter. Men i samme øjeblik hun kom hjem, havde hun de vildeste nedsmeltninger. Hver. Eneste. dag.

(*Suk)

Vi anede ikke, hvad vi skulle stille op, og børnehaven var ret uforstående over for det vi fortalte dem. De så jo et helt andet barn. De var altså ikke særlig imødekommende i forhold til at lave ændringer i hendes børnehavedag, der kunne hjælpe. I stedet blev vi selv rigtig gode til at være der for hende i nedsmeltningerne, og vi sørgede for, at hun fik fridage og kortere dage, når det var muligt.

Når vi som forældre har de snakke med vores børns institutioner er det tit svært. For vi har sjældent lyst til, at være dem der brokker os, som personalet bliver trætte af, men samtidig er det vigtigt for os at tale vores barns sag.

Det jeg gerne vil frem til med min historie er, at jeg nu via Human Design ved, at min datter har brug for hvile og ro i løbet af dagen for at kunne lade op. Havde det været noget jeg vidste dengang, så havde vi kunnet snakke med børnehaven om det på en helt anden måde, og de havde haft mulighed for at tilbyde det til hende. Vi ville have haft mulighed for at fortælle dem, hvordan vores datter faktisk fungerer, baseret på noget mere end ”blot” vores egne fornemmelser. Og vores datter og vi kunne have undgået de forfærdelige nedsmeltninger – det smerter mit moderhjerte at tænke på i dag. Men jeg ved nu, at jeg fremover har muligheden for at give hende det liv, der passer til hende.

Min mindste datter fungerede egentlig rigtig godt, da hun gik i børnehave. Lige indtil en af pædagogerne stoppede. Så skreg hun pludselig hele vejen hjem i ladcyklen efter at have været afsted i kun 5 timer.

Det var omkring det tidspunkt, at jeg begyndte at kigge på Human Design i forbindelse med mine egne børn, så jeg blev nysgerrig på, om det kunne give mig en ledetråd …

Og det kunne det!

Jeg fandt nemlig ud af, at min datter er mega social, men at hun samtidigt har brug for at være alene. Den pædagog, der stoppede, havde været hende der lige sørgede for de små hyggelige pauser med bøger i løbet af dagen, og da hun var væk, stod der i stedet leg på programmet hele dagen. Pludselig gav hendes reaktion mening for mig, og det gav mulighed for, at vi kunne handle på det og give hende en meget bedre dag. Og den følelse er for vild.

Efter det begyndte jeg virkelig at dykke ned i pigernes design, og jeg fik så mange Aha-oplevelser.

Nu bruger jeg den viden aktivt hver eneste dag, og det har gjort en kæmpe ændring hos os.

Jeg ved f.eks …

at min ene datter elsker åbne spørgsmål om alt mellem himmel og jord, mens min anden datter fungerer bedst med spørgsmål, der er et ja/nej-svar til.

 • at min ene datter helst spiser ting, der ikke er blandet sammen, er uden for mange krydderier og ikke særlig tit har lyst til at smage på noget nyt.
 • at min ene datter helst kun laver noget, hun har lyst til. Så der skal helst være noget hun glæder sig til, hvis der er nogle ting vi bare skal. Det gør, at vi undgår konflikter.
  at min yngste har virkelig mange lyde, og de er vigtige for hende. Hun bruger dem til at kunne mærke sin egen mavefornemmelse. Den skal jeg ikke tage fra hende. Tidligere har jeg sagt: ”Brug dine ord i stedet for lyde”. Fordi jeg nu ved, hvor vigtigt det er for hende at få lov til at beholde dem, er min tilgang til dem vendt 180 grader. Jeg bliver stadig irriteret over dem jævnligt, men jeg gør hende aldrig forkert, når hun bruger dem. I stedet for spørger jeg hende, om hun kan lave dem lidt lavere, fordi jeg er træt i hovedet.
 • at vores energi fungerer meget forskelligt.
  Min ene datter kobler sig på andres energi, men når vi er hjemme, har hun virkelig brug for at koble af og hvile. Min anden datter har energi fra morgen til aften, men kun når det er noget hun har lyst til. Jeg selv har også energi fra morgen til aften, men helst på en masse forskellige ting, og jeg får hele tiden idéer til nye ting, vi kan lave. Jeg hjemmeskoler/passer pigerne, så det er virkelig uvurderlig viden at have, når jeg tilrettelægger vores dage. Den viden giver mig nemlig mulighed for, at alles behov bliver tilgodeset bedst muligt.

Og så meget andet…

Vores liv i dag

Vi har nu et helt andet liv sammen, hvor der virkelig er plads til og respekt for os alle. Nedsmeltningerne er på et minimum, fordi vi ved, hvad der trigger dem. Konflikter er skiftet ud med glæde.
Human Design giver mig både viden om mit barn, og det giver mig styrken til at følge min mavefornemmelse. For hold nu op hvor er det tit, at man som forælder skal forsvare de valg, man tager. Det kan være i institutioner, overfor sundhedspersonale, familie osv. Men når man har den viden, så vil man helt automatisk stå meget stærkere i sine beslutninger, og tage de valg der er de rigtige for ens familie.
I dag er det blevet en passion for mig. At udbrede denne viden til andre forældre.

Fordi jeg har set, hvor stor en forskel den viden gør.
Og fordi jeg har hvor hurtigt det kan ændre dynamikken i en familie.

På bare et par uger kan man gå fra at have et barn, man konstant har konflikter med, til at det ændrer sig og alle er meget mere glade.
”Min store passion og mission er, at give børn den kæmpe gave det er at blive set for, hvem de virkelig er. Så de ikke skal vokse op i en kasse og i nogle rammer, der ikke støtter dem i at være det unikke væsen, de er.”

Kort om Human Design:

Der findes 5 forskellige typer inden for Human Design. Typerne fortæller bl.a. noget om den energi, vi kommer med.

De 5 typer

 • Generator: Energi fra morgen til aften. Laver helst hvad de har lyst til.
 • Manifesting Generator: Også masser af energi, men tit på mange forskellige ting i løbet af dagen.
 • Projector: Har brug for mere hvile, virker nogle gange som en ’lille voksen’
 • Manifestor: Vilde energiudbrud og idéer, der handles på lige med det samme.
 • Reflector: Udforsker og spejler sin omverden. Fungerer ikke med pres udefra.

Udover de 5 typer findes der 6 forskellige profiler. Profilerne fortæller bl.a. om den rolle, vi har i livet. Vi har alle en blanding af 2 af profilerne.

De 6 profiler

 • Undersøgeren: Undersøger alt til bunds – har et ton af spørgsmål til alt!
 • Eneboeren: Trives i sit eget selskab, helst uden at blive forstyrret.
 • Martyren: Undersøger alt omkring sig og tester, hvad der ikke virker.
 • Netværkeren: Elsker at være sammen med sine venner.
 • Helten: Kommer med den kreative løsning på et problem, som ingen andre kunne have fundet på.
 • Rollemodellen: Fungerer som barn som martyren.

Kan du genkende dit barn og dig selv?

Du kan evt. finde jeres design lige her: Get Your Chart (jovianarchive.com)

Hvis du vil vide meget mere om Human Design, og hvordan DU konkret kan bruge det i din familie, så holder jeg et
Online-foredrag her i Momunity d. 22. september kl 20 – 21.30.

Du finder Pia her:

Forældrelivet med Human Design

Instagram @pia_busgaard

Skriv en kommentar

Der er ingen kommentarer, hvad med at skrive først?

Seneste artikler